Skip links

Nezapomenutelná dovolená v Krkonoších. Letní ráj pro celou rodinu

Léto je tady v plné síle a vy stále hledáte ideální destinaci pro vaši letní dovolenou? V srdci Evropy, na severu Čech, se nachází horský ráj zvaný Krkonoše.

Krkonoše splní jakékoliv vaše přání, ať je vám pět nebo máte dětská léta již dávno za sebou. Zadovádějte si se svými ratolestmi v Krakonošově království, zažijte stav beztíže na obří houpačce, vydejte se na celodenní výlet na kolech podél řeky Labe nebo se jen poddejte kouzelné horské atmosféře Krkonoš. Těšit se můžete také na lokální gastro speciality nebo ve chvílích odpočinku prozkoumat bohatou historii a kulturu tohoto malebného horského regionu.

Krkonoše s dětmi - rodinné aktivity a výlety

Krkonoše jsou rájem pro malé dobrodruhy. Zahrajte si například razítkovací hru Pohádkové Krkonoše, při které vaše ratolesti sbírají razítka cestou po horských boudách a chatách. Zasloužená odměna je určitě nemine. Další zábavou pro celou rodinu je aquapark ve Vrchlabí, kde se vaše děti vyřádí na tobogánech a skluzavkách, zatímco vy si můžete s kávou v poklidu odpočinout u bazénu.

Pokud máte malého milovníka adrenalinu, bobová dráha Berta dlouhá až 1,5 km v Mladých Bucích klikatící se krkonošskou krajinou, bude pro něj to pravé.

Co takhle dobytí Sněžky? To bude nezapomenutelný zážitek i pro ty z vás, kteří máte dítko stále v kočárku. Lanovkou z Pece pod Sněžkou se pohodlně vyvezte až na vrchol, kde si užijete úchvatné panoramatické výhledy do všech světových stran.

A na závěr dne oživte prastarou legendu krkonošských lesů v Krakonošově království a jeho pohádkovém světě. Nejen Krakonoš, ale i jeho kamarádi vás přivítají ve Svobodě nad Úpou, kde můžete v informačním centru navštívit expozici krkonošských skřítků a dalších pohádkových bytostí.

Adrenalin na horách

Vedle krásných míst plných klidu a odpočinku, nabízí Krkonoše nespočet možností, jak zažít vzrušení, které vám pořádně zrychlí tep!

Ve Špindlerově Mlýně a v ZOO ve Dvoře Králové na vás čeká sportovní agentura Yellow Point, která vás potěší bohatou nabídkou sportovních atrakcí. Máte chuť se proletět vysoko nad zemí? Ve Špindlerově mlýně vyzkoušejte Zip line, 120 metrů dlouhou jízdu ve výšce nad přehradní hrází Labská. Nebo vás láká zažít stav beztíže a volný pád? To můžete zkusit na obří houpačce, která patří mezi jednu z nejvyšších v Evropě. Nebo v ZOO ve Dvoře Králové vyzkoušejte Lanový park KATIKA MITI, kde na vás čeká spousta překážek různých obtížností, některých dokonce až ve výšce 10 metrů. Yellow Point nabízí například dále aktivity jako bungee trampolínu, paintball nebo lukostřelbu.

Krkonoše po vlastních

Pokud dáváte přednost procházkám, v Krkonoších je mnoho turistických tras, díky kterým pocítíte krkonošskou přírodu na vlastní kůži. Najdete zde mnoho výborně značených zajímavých pěších cest, které vás provedou nejen malebným prostředím hor, nabídnou dechberoucí výhledy, ale zavedou vás také k zajímavým historickým památkám.

Nejznámější turistické trasy v Krkonoších:

  • Krkonošské pivní stezky (2 trasy, obě 30 km): Vydejte se po trasách místních pivovarů a společně s krásami okolní přírody ochutnejte také chuť krkonošských piv. Vybrat si můžete mezi 2 variantami (Krkonošská pivní stezka 1 a Krkonošská pivní stezka 2) dlouhými 30 km s nemalým převýšením, takže si dáte opravdu do těla. Výlet doporučujeme začít v pátek večer a během nocí pro odpočinek využít horské boudy.

  • Vyhlídková po hřebeni Krkonoš (17 km): Tato trasa patří mezi nejoblíbenější v Krkonoších. Parkovat můžete v Horních Mísečkách a dále pokračujte po červené značce až k Vrbatově boudě. Na této trase Vás čeká úchvatný výhled do ledovcové Kotelní jámy, Pančavský vodopád, nejvyšší vodopád v ČR nebo symbolické ústí řeky Labe.

  • Naučná stezka krkonošských horníků Berghaus (3 km): Vraťte se zpět do minulosti a vydejte se na cestu zaniklých dolů, kde se seznámíte nejen se způsoby těžby v historii, ale také s geologií Krkonoš. Nakouknout můžete také do 80 m hluboké propadliny uranové šachty. Začátek stezky se nachází v Černém Dole a je dlouhá přibližně 3 km.

Pokud si náhodou budete chtít ustlat během noci pod širým nebem, připomínáme, že volné kempování a spaní pod širákem je v Krkonoších zakázáno. Jestli s Vámi cestuje také čtyřnohý mazlíček, pamatuje na to, že musí zůstat na vodítku po celou dobu.

Krkonoše na kole

Krkonoše jsou ideálním místem také pro cyklistiku. Díky rozsáhlé síti dobře značených cyklostezek o celkové délce přes 400 kilometrů, bude tato lokalita vhodným místem pro všechny úrovně cyklistů. Najdete zde jak jednoduché cyklotrasy vedoucími malebnými údolími, které budou vhodné pro rodiny s dětmi a začátečníky, ale také náročné horské stezky, které prověří i ty nejzkušenější jezdce.

Nejoblíbenější cyklostezky v Krkonoších:

  • Pro náročnější: Z Janských Lázní do Temného Dolu a zpět (30 km): Tato téměř 30 km dlouhá okružní cyklotrasa s převýšením přes 900 m vedoucí přímo z Janských Lázní až na Černou horu přes Temný Důl a zpět, bude ideální trasou po ty zkušenější z vás. Kousek od vesničky Temný Důl můžete odbočit k lesnímu hrádku Aichelburg, který byl postaven na počest Bertholdu knížeti z Aichelburgu v roce 1836.

  • Pro nejmenší cyklisty: Z Harrachova k Mumlavským vodopádům (3 km): Cyklotrasa začíná v Harrachově a vede k Mumlavskému vodopádu, téměř 10 metrů vysokému vodopádu, který si nese svůj název ze slova mumlat, podle zvuku, který vydává. Trasa je dlouhá pouhé 3 km a vede po asfaltu, takže bude oblíbená i těmi nejmenšími. Pokud na chvíli sesednete ze sedla, můžete si s dětmi projít také naučnou Liščí stezku, kde se dozvíte pár zajímavostí ze světa lišek a vyzkoušíte si pár liščích dovedností.

  • Cyklovýlet na celý den: Labská cyklostezka (50 km): Labská stezka je mezinárodní dálková trasa, která měří téměř 1300 km a vede z Krkonoš až k ústí řeky Labe v německém Cuxhavenu. My však doporučujeme vydat se na její kratší část, 50 kilometrů dlouhou cyklostezku linoucí se podél toku Labe, která vede ze Špindlerova Mlýna do Dvora Králové nad Labem. Jedná se o nenáročnou trasu po rovinatém terénu, takže bude ideálním celodenním výletem pro každého. Zpět do Špindlerova mlýna se můžete pohodlně dostat autobusovou dopravou.

A pro ty z vás, kteří se nechtějí trápit šlapáním do kopců, jsou pro připraveny krkonošské cyklobusy, které vám zdarma pomohou dostat se na výchozí bod vaší cyklovýpravy nebo zpět. Pro více informací koukněte na jízdní řád Krkonošských cyklobusů 2024.

Tip: Pokud nemáte vlastní kolo nebo si nějaké potřebujete půjčit, půjčovna K+K Ski School v Janských Lázních nebo půjčovna Yellow Point ve Špindlerově Mlýně vám nabídne široký výběr elektrokol, horských kol a koloběžek. Díky tomu pak můžete pořádně šlápnout do pedálů a prozkoumat krkonošské krásy za jízdy. A jako bonus se můžete zapsat do cyklo školy Krkonošská bajkovna Špindlerův Mlýn a vytříbit tak své cyklo dovednosti na jedničku!

Kam na jídlo

Krkonoše nabízí širokou škálu gastronomických zážitků, od tradiční české kuchyně v útulných horských hospůdkách až po moderní restaurace s mezinárodní nabídkou i pro ty nejnáročnější gurmány. Ať už máte chuť na vydatnou polévkou, tak akorát propečený steak nebo borůvkové knedlíky zalité horkým máslem, v Krkonoších si každý mlsný jazýček přijde na své.

Tipy na restaurace ve Vrchlabí:
Nově zrekonstruovaná roubená chaloupka Kněžická Chalupa, která se nachází 3 km od města Vrchlabí, bude ideální zastávkou v případě, kdy hledáte útulné místo pro chvíli oddechu a máte chuť na tradiční domácí speciality. Restaurace nemá jídelní lístek, každých pár dní připravuje něco nového, takže zde čeká opravdové překvapení.

Pokud poohlížíte po místu přímo v srdci Krkonoš, doporučujeme Restauraci Karmela, kterou najdete v Hotelu U Kabiny v Janských Lázních. Pochutnat si zde můžete na hovězích líčkách na červeném víně, pečeném candátovi nebo bramborových knedlících s uzeným a se zelím.

Ty náročnější z vás, kteří máte rádi mezinárodní kuchyní, zaručeně uspokojí stylová Restaurace a kavárna Botta přímo v centru Vrchlabí. Zde doporučujeme si dát výbornou svíčkovou na smetaně, po které se budete olizovat až do večera.

Jestli se potřebujete zchladit po celodenním výletu, nemůžete vynechat Tankovnu U Učiků. Vedle klasických specialit zde najdete také na čepu bohatý výběr piv od české klasiky až po speciální výběr zkušenými výčepními.

A protože nejlepší sport je káva a dort, nezapomeňte navštívit útulnou Kavárnu 7 štítů. Zde si můžete pochutnat na domácích dortících, buchtách a dalších dobrotách, které zaručeně osladí váš den. Mňam!

Co dělat v Krkonoších, když prší?

I když se může stát, že na horách počasí zrovna příliš nepřeje, nudit se rozhodně nebudete. Krkonoše totiž nabízí mnoho aktivit, které si můžete užít za každého počasí.

Vydejte se například po dávných stopách minulosti a navštivte některá z muzeí, která se věnují historii, lidové kultuře nebo přírodě Krkonoš. Největší expozice na vás čeká v Krkonošském muzeu ve Vrchlabí, které vám přiblíží život lidí v minulých stoletích, seznámí vás s tradičními řemesly, bohatou faunou a flórou hor a s mnoha dalšími zajímavostmi. Bavit vás budou i další muzea, například Muzeum lega ve Špindlerově Mlýně.

Během deštivého počasí nemůžete vynechat také návštěvu aquaparku. Těch je v Krkonoších hned několik. Vedle Aquaparku ve Vrchlabí se můžete vydovádět také například v Aquaparku Špindlerův Mlýn nebo v Aquacentru Jilemnice.

Pokud patříte mezi filmové nadšence, v Krkonoších najdete také několik kin s pestrou nabídkou filmů pro všechny věkové kategorie. Doporučujeme třeba Kino Kartonka 1904. Kdyby se počasí přece jen umoudřilo, doporučujeme Letní kino Tripsi ve Vrchlabí, kde zažijete večerní podívanou pod nebem plným hvězd.

A pokud si potřebujete opravdu odpočinout, nezapomeňte na návštěvu wellness v našich Chalupách pod Liščím kopcem, kde se odměňte zaslouženou koupelí například v horkém sudu nebo jen na chvíli relaxujte v rozpálené sauně.

Zkrátka, Krkonoše jsou ideální dovolenkovou destinací pro rodiny s dětmi, páry i seniory. Každý si tu najde to své, ať už hledá aktivní dovolenou, relaxaci nebo poznání.

Přijďte a na vlastní kůži zažijte nezapomenutelné zážitky v nádherném prostředí nekonečných lesů, zelených luk, horských jezer a úchvatných výhledů, které Krkonoše nabízejí a na které budete zaručeně dlouho vzpomínat.

Rádi Vás přivítáme u nás v chalupách, které jsou vhodné pro větší a střední skupiny nebo v menších chatičkách. Součástí každého objektu je také wellness, což bude dokonalé místo pro k regeneraci po celodenním sportování. A jestli chcete vyzkoušet netradiční ubytování pod hvězdami, vyzkoušejte náš glampingový stan.

Těšíme se na Vás pod Liščím kopcem! 🤎